WIJN VAN LARS

 
 

Ik ben een grote liefhebber van goede Champagne. Vandaar dat het vinden van een hele goede Champagneproducent, liefst een echte RM (Récoltant-Manipulant, een wijnboer die zelf Champagne maakt van druiven van zijn eigen wijngaarden), vanaf het begin een van de belangrijkste doelen was bij het samenstellen van een assortiment. Bij het proeven van de Brut Grand Cru van Denis Varnier wist ik meteen dat ik mijn doel had bereikt. Dit is hele goede Champagne, super zuiver en zeer karaktervol. Misschien overbodig om te zeggen, maar dit is vele malen beter en lekkerder dan de basis Champagnes van de meeste grote merken….


Varnier-Fannière is gevestigd in Avize, een dorpje in het noorden van de beroemde Côte de Blancs, waar chardonnay regeert. Het is een oud familiedomein, dat echter pas drie generaties terug begon hun eigen wijnen te maken en te verkopen. De grote kwaliteitssprong kwam met het overdragen van de leiding aan de toen zeer jonge Denis Varnier in 1989, die net zijn diploma oenologie had behaald. Hij verbeterde niet alleen het zo specifieke vinificatieproces van de Champagnes, maar richtte zijn aandacht vooral ook meer en meer op de wijngaarden, wetende dat daar de basis voor goede wijn ligt, ook voor Champagne. Die wijngaarden –slechts 4 hectare in totaal- liggen bij de dorpen Avize, Oger, Cramant en Oiry, zijn allemaal geclassificeerd als Grand Cru. Er staat niets anders dan chardonnay, waarvan de leeftijd minimaal 30 jaar is. De oudste stokken, van 60 jaar en ouder, leveren de druiven voor de topcuvées, zoals de Grand Vintage.


Varnier oogst laat met als doel, zonder te chaptaliseren, basiswijnen van 10,5% à 11% vol. te kunnen maken. De dosage ligt met 9 gram per liter niet heel laag, maar de suiker is er niet om onrijpheid te verhullen, maar juist om het aroma te versterken en de smaak een optimale balans te geven. De BSA (Brut Sans Année) en de Brut Zéro zijn Champagnes op basis van wijnen uit meestal twee jaren (in ons geval 70% 2007 en 30% 2006). De wijnen scoren zeer hoog in de tonaangevende wijnbladen, met bijvoorbeeld al 90 resp. 92 punten voor de BSA in The Wine Advocate en Wine Spectator.


De Champagnes van Varnier-Fannière zijn exclusief verkrijgbaar bij Wijn van Lars.  1. Opsommingsteken Champagne Brut Zéro Grand Cru

  2. Opsommingsteken Champagne Brut Grand Cru

  3. Opsommingsteken Champagne ‘Grand Vintage’ Grand Cru 2004

Champagne Varnier-Fannière (Frankrijk)

Info