WIJN VAN LARS

 
 

De reden om Weingut Josef Spreitzer als een van de eersten in mijn assortiment op te nemen is simpel: het maakt wijnen die niet alleen tot de top van de Rheingau behoren, maar ook tot die van Duitsland in zijn geheel. Vroeger sprak het voor zich dat als een producent in de Rheingau top was, deze ook toonaangevend was voor heel wijnbouwland Duitsland. Maar, zeker op het gebied van droge Rieslings, is de Rheingau al een tijdje voorbij gestreefd door gebieden als de Pfalz, Nahe en zelfs het eens zo verguisde Rheinhessen. Daarvoor is een aantal factoren aan te wijzen, zoals de faam van oudsher, die vernieuwing in de weg staat, en het veel te grote aantal van zogenaamde topwijngaarden. Vooral het wat vlakkere deel van de Rheingau, de wijngaarden dichtbij de Rijn, kent meer teleurstellende wijnen dan hele goede. Des te knapper is het dat het Spreitzer wel lukt om jaar in jaar uit van wijngaarden bij Oestrich en Hattenheim wel overtuigende, precieze wijnen te produceren.


Dat is grotendeels te danken aan de twee broers Andreas en Bernd Spreitzer, die sinds 1997 de leiding over het al zeer oude wijngoed hebben; Weingut Spreitzer dateert namelijk al van 1641! Riesling speelt de absolute hoofdrol hier, zoals bijna overal in de Rheingau: van de 17 hectare wijngaarden is 97% beplant met riesling en maar 3% met spätburgunder (pinot noir). De wijngaarden worden ‘naturnah’ bewerkt, hetgeen inhoudt dat de Spreitzers veel aandacht hebben voor de gezondheid van het leefmilieu van hun druiven en de duurzaamheid van hun onderneming. Zo zijn de wijngaarden bijvoorbeeld meer en meer ‘begroend’ en wekken ze zelf zonne-energie op. Spreitzer heeft mooie percelen in vier verschillende Erste Lagen van de Rheingau: Oestricher Lenchen, Oestricher Doosberg, Hattenheimer Wisselbrunnen en Winkeler Jesuitengarten.


Het wijn maken is vrij traditioneel te noemen. Hele trossen krijgen even de tijd om koud ‘in te weken’, en worden dan geperst, waarna de most afhankelijk van de kwaliteit meer of minder sterk wordt geklaard. Deze wordt vergist op lage temperatuur, met behulp van voorgeselecteerde gisten. Na de alcoholische gisting wordt eenmaal overgestoken en rijpt de wijn verder op zijn fijne, zwevende gisten, alles deels in RVS, deels in grote oude houten vaten. Het levert zeer zuivere en karaktervolle wijnen op, met een duidelijk signatuur: ze zijn rassig, maar –de hogere kwaliteiten dan vooral- ook fraai terroirgetypeerd. Wijnen met een ziel dus, daar houden wij van!


Om te beginnen heb ik gekozen voor de volgende wijnen van dit Duitse topdomein:  1. Opsommingsteken Oestrich Doosberg Riesling Kabinett trocken 2009                       

  2. Opsommingsteken Oestrich Doosberg Riesling Spätlese trocken ‘Alte Reben’ 2009

Weingut Josef Spreitzer (Rheingau, Duitsland)

Info