WIJN VAN LARS

 
 

Er was een tijd dat wanneer ik met mijn vader weer eens in de Kaiserstuhl was, ik haast niet kon wachten om de grens over te steken, naar de Alsace. Om haar charmante dorpen, maar toen ook om haar wijnen. Dat is sinds een aantal jaren echter volledig anders: niet dat ik niet naar de Alsace wil, maar ik wil er de Kaiserstuhl -en Baden in het algemeen- niet voor verlaten.


De Kaiserstuhl is een vulkanische pukkel in het Rijndal, tussen de graniete bergruggen van de Vogezen en het Zwarte Woud. De hoogste berg is de Totenkopf, met 557 meter. Ook de voor de wijnbouw belangrijke bergen als de Ihringer Winklerberg en de Achkarrer Schlossberg stijgen zo’n 100 à 150 meter boven het dal uit. Maar die verkoeling van de hoogte kan niet op tegen de opwarming vanuit het zuidwesten: de warme lucht die door ‘de Bourgondische Poort’ vanuit mediterrane gebieden helemaal tot in zuidwest Duitsland reikt. De Kaiserstuhl, en dan vooral het zuidwesten van het gebied, is daardoor de warmste wijnbouwregio van Duitsland. Verder bijdragend aan de warme omstandigheden is de bodem. Die bestaat in de meeste wijngaarden uit verweerd, donker vulkanisch gesteente met daardoor- en overheen löss, in soms zeer dikke lagen. Zeker de sterk stenige Lagen, vol verweerde stukken van basaltachtige uitvloeiingsgesteenten, warmen zeer snel op.


De wijnen van Josef Michel zijn tegenwoordig het summum van zuiverheid en elegantie in de Kaiserstuhl. Als geen ander in Duitslands warmste wijnbouwgebied weet hij wijnen te produceren, die inhoudsvol zijn, maar nooit zwaar. Gerhard Eichelmann, auteur van de beste wijngids voor Duitse wijnen, geeft Michel al jaren de maximale ***** voor de kwaliteit, en vele ☺ voor de nette prijzen van zijn wijnen. Ze zijn vanaf heden te koop bij Wijn van Lars.  1. Opsommingsteken Achkarrer Schlossberg Weissburgunder Kabinett trocken 2010

  2. Opsommingsteken Achkarrer Schlossberg Grauburgunder Kabinett trocken 2010                     

  3. Opsommingsteken Achkarrer Schlossberg Grauburgunder Spätlese trocken 2010                       

Münzinger Kapellenberg Spätburgunder trocken 2010                                
Achkarrer Spätburgunder ‘ALTE REBE’ trocken 2009      
 

Weingut Michel (Baden, Duitsland)

Info