WIJN VAN LARS

 
 

U leest het al af aan de naam: dit is geen gewone Azienda Agricola, maar een die volledig biologische werkt én is gecertificeerd (dat is in Italië nog wel eens anders). Marco Carpineti is er dan ook heel trots op dat hij al vanaf 1997 erkend is als biologisch landbouwer. Landbouwer inderdaad, want hij maakt ook prachtige olijfolie uit eigen gaarden.


De Azienda is gevestigd in Cori, zo’n 50 km ten zuidoosten van Rome, aan de voet van de Monti Lepini. Dit is niet een wijnbouwgebied met enige naam zoals Frascati bijvoorbeeld. Des te knapper is het dat het Carpineti gelukt is zijn bedrijf en zijn wijnen zó goed op de kaart te zetten. En dat met vrijwel alleen maar lokale druivenvariëteiten, zoals bellone, arciprete bianco (een klonale variëteit van de bellone) malvasia di candia, trebbiano en twee vrijwel verdwenen inheemse variëteiten van de greco: moro en giallo. En dat zijn nog enkel de witte! Voor rood staat er montepulciano, maar vooral de inheemse cesanese en die met die mooie naam: nero buono di Cori.


De twee wijnen van Carpineti die ik verkoop zijn heel authentiek maar ook zeer toegankelijk; Italië op zijn best!Lazio bianco ‘Cervinara’ 2010                               
Lazio rosso ‘Cervinara’ 2010                                       
 

Azienda Agricola Biologica Marco Carpineti (Lazio, Italië)

Info