WIJN VAN LARS

 
 

Topwijnen vinden in het segment boven € 25,00 is gemakkelijk, maar om in de goedkope categorie –verkoop onder € 5,00- goede kwaliteit te vinden is op zijn minst een uitdaging en eigenlijk gewoon niet gemakkelijk. Producenten die actief zijn aan de relatieve onderkant van de markt, zijn te vaak gedwongen compromissen te sluiten die ten koste van de kwaliteit gaan. Bovendien, niet elke druif leent zich voor goede, maar goedkope wijnen. Verdicchio wel en Fattoria Laila is een uitzonderlijk bedrijf, dat voor een spotprijs wijnen weet te produceren, die zuiver, fris en heerlijk drinkbaar zijn. Het is de verdienste van de charismatische eigenaar Andrea Crocenzi (foto), die Laila in 1990 kocht, en van de beroemde oenoloog Lorenzo Landi, die met advies-op-maat wel het niveau, maar nauwelijks de prijzen heeft doen stijgen.


Fattoria Laila is gevestigd in Corinaldo, in het noorden van het Verdicchio-gebied. Het is een heuvelachtig wijnlandschap, waarvan het beste deel zo’n 20 km landinwaarts ligt, met wijngaarden tot op een hoogte van 500m boven zeeniveau. De heuvels bieden de voorwaarden om frisse, vrij aromatische witte wijnen te maken: een wat langer groeiseizoen, meer wind en grotere temperatuursverschillen tussen dag en nacht. Landi heeft de wijngaarden met het oog op dat soort wijnen verder aangepast, ondermeer door te kiezen voor een voor Marche ongewoon hoge dichtheid van wijnstokken per hectare: 8000. Het beperkt de groeikracht van de planten en zorgt voor een hoogwaardig fruit, dat vrij laat rijpt. Dit zijn zeer bewuste keuzes voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, iets dat niet vanzelfsprekend is in de regionen van Midden-Italië.


Andrea Crocenzi maakt verschillende niveaus Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, Rosso Piceno en sinds kort ook Rosso Conero. Wij hebben voor nu gekozen voor zijn twee basiswijnen:


   

Verdicchio dei Castelli di Jesi ‘Fattoria Laila’ 2010                             
Rosso Piceno ‘Fattoria Laila’ 2010
 

Azienda Agricola Fattoria Laila (Marche, Italië)

Info