WIJN VAN LARS

 
 

Als de Bourgogne een ‘hate-it-or-love-it’ gebied is, zeg ik volmondig: “I LOVE IT!”. Zeker wat betreft de witte wijnen is het niveau goed en steeds consistenter. En ondanks dat het eigenlijk alleen maar chardonnay en pinot noir zijn die er de klok slaan, is de diversiteit van de wijnen zeer groot. Waarom? TERROIR. De Bourgogne is en blijft een van die weinige wijngebieden ter wereld waar je overduidelijk kunt waarnemen wat de invloed is van de natuurlijke omstandigheden, zoals bodem en klimaat, op de smaak van de uiteindelijke wijn. Uiteraard zijn er ook stijlverschillen, als gevolg van verschillende opvattingen over vinificatie, maar de verschillen door terroir zijn onmiskenbaar en heel boeiend.


Iemand die de terroirverschillen heel mooi tot uitdrukking laat komen in zijn wijnen, is Jean-François Germain. Germain beschikt over een aantal mooie percelen (veelal met stokken van 50+ jaar) in Meursault, Chassagne-Montrachet en Beaune, waarvan het meeste wordt gepacht. Door een heel natuurlijke werkwijze in de wijngaard en een traditionele, maar zeer precieze manier van wijn maken, proef je optimaal wat voor een moois zijn terroirs te bieden hebben. De basis ligt hier duidelijk is de wijngaard, waar zeer doordacht gewerkt wordt, op een vrijwel biologische wijze. En wat in de wijngaard als mooie basis wordt gecreëerd, wordt in de kelder met respect behandeld; traditionele, rustige vinificatie, en gedoseerd gebruik van nieuw hout en sulfiet, minimale filtering.


De wijnen van Germain zijn zeer beperkt verkrijgbaar.



  1. Opsommingsteken Meursault 2009                       

Domaine Henri Germain et Fils (Bourgogne, Frankrijk)

Info