WIJN VAN LARS

 
 

Het overkomt me niet vaak meer dat ik ondersteboven raak van een wijn bij de eerste keer proeven. Maar in het geval van deze witte wijn uit het groene Galicië in noordwest Spanje gebeurde het wel. Natuurlijk kende ik al behoorlijk wat Rias Baixas, en ook Vinho Verdes van 100% albariño (in Portugal eigenlijk alvarinho) zijn mij niet onbekend. En hoewel ik al een aantal mooie exemplaren had geproefd, was het mij meteen duidelijk dat dit de mooiste Albariño is, die ik ooit heb geproefd. Een wijn die alles heeft dat je in een Rias Baixas hoopt te vinden: zuiverheid, frisheid, mineraliteit (jazeker!), veel diepgang en een schone, lange finale. Een klasse wijn.


Bodegas Gerardo Méndez ligt bij Meaño, op het schiereiland ten westen van Pontevedra. Hij, Gerardo Méndez Lazaró, heeft de hoogst gelegen wijngaarden van de DO Rias Baixas –sommige gaan tot 550 meter hoogte en hebben geen last van mist van de oceaan– maar naar verluidt ook nog eens de oudste stokken van heel Spanje; bepaalde albariñostokken zijn 200 à 250 jaar oud! Het minimale fruit daarvan gaat in de Cepas Vellas (hetgeen letterlijk ‘oude wijnstokken’ betekent), dat een cultwijn is geworden.

Méndez is een voorbeeld voor zijn regio en generatie. De wijngaarden worden biologisch bewerkt, hij gebruikt natuurlijke gisten, kleine hoeveelheden sulfiet en laat de wijnen lang ‘sur lie’ rijpen. Het resultaat zijn elegante, harmonische wijnen, die buitengewoon sprekend zijn voor hun natuurlijke herkomst. Albariño Do Ferreiro, de ‘basis-botteling’ is de benchmark voor Rias Baixas.Rias Baixas ‘Albariño Do Ferreiro’ 2010                                                                  
 

Bodegas Gerardo Méndez - Do Ferreiro (Rias Baixas, Spanje)

Info