WIJN VAN LARS

 
 

Brigitte Chevalier (foto), geboren in Soulac (Gironde), was lange tijd commercieel verantwoordelijk bij Jean-Luc Thunevin in Saint-Émilion, vooral voor de wijnen van Château Valandraud. Totdat ze besloot de man van haar leven te volgen naar de Hérault, waar ze besefte dat ze meer was dan een goede verkoopster: een wijnmaakster zonder wijngaarden. Daarom besloot ze in 2004 weer te gaan studeren en in 2006 een aantal percelen te kopen in Faugères, die door niemand gewild waren. Dat waren allereerst oude terraswijngaarden in het noorden van de AC Faugères, op meer dan 300m hoogte, op pure schistebodem en overwegend gelegen op het noorden. Brigitte licht haar opmerkelijke keuze alsvolgt toe: “J’ai choisi des parcelles exclusivement orientées au nord/nord-est. Pour préserver la finesse, la fraîcheur et le fruit des syrah, grenache et mourvèdre. Pour faire le vin que je veux.” Ook kocht ze wijngaarden dichter naar de kust toe, waar grenache noir en mourvèdre staan op een bijzondere sedimentaire bodem: Les Sables de Corneilhan. Dit is een oude zeebodem van zand, gravel en grind.


Haar domein besloot ze Cébène te noemen, naar de oude Gallische godin ‘Cébenna’ die naam heft gegeven aan het gebergte de Cevennen. De wijngaarden van Faugères liggen in de uitlopers daarvan. De wijngaarden worden biologisch bewerkt (Cébène is ‘en conversion bio’, zoals de Fransen zo mooi zeggen, en zal binnenkort gecertificeerd biologisch zijn door Ecocert) en de wijnen worden zo natuurlijk mogelijk gemaakt, waarbij vooral de temperatuurscontrole belangrijk is. Brigitte is voorzichtig met behandelingen als pigéages en remontages, en terughoudend in het gebruik van nieuw hout. Dat gebruikt ze alleen voor mourvèdre en dan zeer gedoseerd.


Vanaf de eerste jaargang 2007 worden de wijnen van Brigitte Chevalier bijzonder gewaardeerd, in Frankrijk maar ook daarbuiten. Zelf leerde ik Brigitte kennen tijdens de VINISUD van 2010 (belangrijke wijnvakbeurs in Montpellier). Ik was direct onder de indruk van haar wijnen en het overtuigende verhaal erachter. En nu ben ik trots dat ik ze aan u kunnen voorstellen.  1. Opsommingsteken Pays d’Oc rouge ‘Ex Arena’ 2009                                         

  2. Opsommingsteken Faugères ‘Les Bancèls’ 2009                                              

  3. Opsommingsteken Faugères ‘Felgaria’ 2009

Domaine de Cébène (Languedoc, Frankrijk)

Info