WIJN VAN LARS

 
 

Van alle ‘ontdekkingen’ die ik in de wijnwereld gedaan heb, is Weingut Bernhard Eifel in het Duitse wijngebied Mosel, een van de mooiste en zeker ook dierbaarste. Het zal inmiddels zes jaar geleden zijn dat ik er bij enig toeval terecht kwam (om er te eten en te overnachten vooral en niet in eerste instantie voor de wijn). Ik was direct verkocht: wat een mooie, moderne maar karaktervolle wijnen, wat een leuke, goede mensen, en wat een leuk dorp.


Dat dorp is Trittenheim, waar het overigens wemelt van de Eifels (en de Clüsseraths en de Weilers…). Het ligt in een van de mooiste bochten van de Moezel (die Trittenheimer Moselschleife), tegenover de beroemde wijngaard waar het zijn naam aan heeft gegeven: Trittenheimer Apotheke, een ware ‘Steillage’. Bernhard Eifel heeft daar een aantal schitterende percelen, enkel beplant met rieslingstokken natuurlijk, van gemiddeld zo’n 70 jaar oud, die diep wortelen in het typerende grauwe leisteen uit het Devoon (grauer Devonschiefer). Als u denkt, die stokken zijn oud, dan heeft u het mis. In de belangrijkste bezittingen van Bernhard Eifel, in de Lagen Schweicher Annaberg en Longuicher Maximiner Herrenberg, meer richting Trier, staat riesling van meer dan 100 jaar oud! De Schweicher Annaberg is een lang miskende topwijngaard, met een bodem op rode leisteen (roter Schiefer), dat veel ijzeroxiden bevat. Veel van die oude stokken staan hier nog op hun originele wortels en zijn dus ongeënt (Wurzelechte Reben). Dit komt de complexiteit van de wijnen nog eens extra ten goede.


Die wijnen worden gemaakt door Bernhard (foto), maar met steeds meer hulp van dochter Alexandra Eifel. Zij is een zeer talentvolle jonge dame, die tijdens en na haar studie in Geisenheim (Oenologie) stages liep bij haar twee grote voorbeelden: Reinhard Löwenstein (Weingut Heymann-Löwenstein in Winningen, Mosel) en Roman Niedwodniczanski (Weingut Van Volxem in Wiltingen, Saar). De stijl van haar wijnen is duidelijk beïnvloed door deze voorbeelden en is in mijn ogen de belichaming van de optimale, eigentijdse Moselriesling: wijnen met veel inhoud, maar nooit zwaar, met veel terroirexpressie, prachtig fruit, een perfecte zoet-zuur-balans, en een lange, levendige afdronk. Daartoe oogst Eifel perfect rijpe, gezonde druiven, die met behulp van natuurlijke gisten langzaam vergisten. De beste wijnen vergisten niet helemaal door, maar hebben zo’n 11 à 14 gram restsuiker over en blijven daarna drie tot zes maanden op de volle of fijne gisten. Die lagering geeft wat extra body aan de wijnen, maar echt crèmig zijn ze nooit. Het restsuiker is hier natuurlijk geen verdoezelaar van onrijpheden, maar een gewenste aromadrager. De fantastische zuren geven de wijnen balans, spanning en lengte van smaak.  1. Opsommingsteken Longuicher Maximiner Herrenberg Riesling Spätlese trocken 2010                       

  2. Opsommingsteken Schweicher Annaberg Riesling ‘Der Wurzelechte vom roten Schiefer’ 2009

  3. Opsommingsteken Schweicher Annaberg Riesling Erste Lage 2009

Weingut Bernhard Eifel (Mosel, Duitsland)

Info