WIJN VAN LARS

 
 

Het vinden van goede basiswijnen is geen sine cure. Want er wordt wat afgerommeld in de wat lagere échalons van onze wijnwereld. Het is dan ook niet vaak dat je wijnen tegenkomt, zoals die van Domaine d’Antugnac: zeer betaalbare, maar zuivere en natuurlijke wijnen, smaakvol maar niet opgedirkt of gekunsteld. Wijnen die je iedere kunt en wilt drinken!


Antugnac is dan ook niet zomaar een onderneming. Het ligt in de AC Limoux, in Antugnac, zo’n 40 km ten zuiden van Carcassonne. Het is van twee vermaarde Bourguignons: Christian Collovray en Jean-Luc Terrier, van Domaine des Deux Roches in de Mâconnais. Al zeer vroeg, in de jaren ’80, zagen zij in dat hier, in de Haute Vallée de l’Aude, chardonnay buitengewoon goed op zijn plek was. De hogere ligging -de wijngaarden van Antugnac liggen gemiddeld op zo’n 400 meter hoogte- en de arme, maar kalkrijke bodems, kwamen de Mâconnais niet onbekend voor.... D’Antugnac wordt trouwens geleid door David Serrodes.


De basislijn heet ‘Turitelles’ en bestaat uit een witte, een rosé en een rode wijn, die vrijwel biologisch gemaakt worden:  1. Opsommingsteken Pays d’Oc blanc ‘Turitelles’ 2010 (50% mauzac, 50% chardonnay

Pays d’Oc rosé ‘Turitelles’ 2010 (cinsault, syrah, merlot; directe persing)
Pays d’Oc blanc ‘Turitelles’ 2010 (70% merlot, 20% cabernet franc, 10% syrah)                    
 

Domaine d’Antugnac (Languedoc, Frankrijk)

Info